Atrakcija u srcu šibenske tvrđave: “U Hrvatskoj se još nitko nije susreo s ovakvim izazovom”

Više od 30 projektora i 16 zvučnika u jedinstvenom iskustvu pričaju o povijesti grada s posebnim naglaskom na ulogu Tvrđave sv. Mihovila kao jezgre iz koje je grad nastao.

Nakon što se u proteklim godinama dokazala kao pravi “glazbeni dom” te na svojoj ljetnoj pozornici ugostila najveća imena domaće i svjetske scene, šibenska Tvrđava Sv. Mihovila kreće u novo, digitalno poglavlje s novom, digitalnom atrakcijom, u kojoj posjetitelji kroz 3D mapiranje u samom srcu tvrđave mogu sudjelovati u pravom multimedijalnom iskustvu s podnaslovom “1000 godina pobjeda i poraza”.

Dvije cisterne iz 15. stoljeća donedavno su, naime, bile skrivene u utrobi Tvrđave sv. Mihovila, a nakon restauracije i digitalizacije postale su kulisa za prezentaciju bogate povijesti tvrđave i grada. Zahtjevnim projektom u cisternama je postavljena najsuvremenija tehnička oprema potrebna za projiciranje sadržaja na zakrivljene i grubo ožbukane zidove cisterne, a slikovnu i zvučnu kulisu čine 34 projektora i 16 zvučnika koji pokrivaju 90% površine zidova.

Cisterna s lukovima pretvorena je u vremeplov koji vas provlači kroz šibenska stoljeća i najvažnije događaje od nastanka grada do danas, s posebnim naglaskom na tvrđavu iz koje je grad nastao. Druga cisterna nudi priču o svevremenskoj borbi dobra i zla, u kršćanskoj tradiciji često predstavljenoj borbom sv. Mihovila i zmaja. Arhanđel, na kojeg često nailazimo na brdskim vrhovima, od samih početaka bio je zaštitnik Šibenika.

U stankama između glavnih projekcija, u cisternama se prikazuje multimedijalna 3D izložba najvažnijih i najbolje očuvanih nalaza koji svjedoče dugotrajnom kontinuitetu korištenja ove lokacije. “Nijedna cisterna nije ‘ozlijeđena’ tijekom izvedbe projekta – svi nosači povezani su s već postojećim betonskim zidovima tako da originalno tkivo cisterni ne bude oštećeno”, poručuju iz Tvrđave kulture, tvrtke koja upravlja ovim povijesnim zdanjem, te dodaju da je montažno rješenje dobilo punu podršku Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture RH.

Inače, na Tvrđavi sv. Mihovila izvršeno je niz arheoloških kampanja, najviše u sedamdesetim i devedesetim godinama prošlog stoljeća, a od 2017. izvode se svake godine. Uslijed nekoliko tisuća godina korištenja, na tvrđavi je pronađeno stotine i tisuće materijalnih ostataka, koji datiraju od željeznog doba sve do Drugog svjetskog rata.

“Oživljavanje kulturne baštine tehnologijom video mapiranja nije revolucionarno samo po sebi, međutim, nikad dosad, bar koliko smo upoznati, nije realizirano u ovako malim, intimnim prostorima koji nose pečat vremena kroz boje zidova i to iz ovolike blizine. Izazov je tim veći što ni sam prostor nije tipičan – nije ravan već zakrivljen. Upravo je ta zakrivljenost površine ono što u potpunosti definira pristup izradi materijala. Kako bi se pratio proces rada, odnosno kako bi provjerili da se sve uklapa, bila je potrebna potpuna simulacija kroz VR tj. virtualnu stvarnost. Projekt je bio sveobuhvatan i vrlo kompliciran u pripremi materijala. U Hrvatskoj se još nitko nije susreo s ovako izazovnim projektom, a vjerujemo da ni u inozemstvu nije bilo niti ima sličnih primjera”, rekla je o projektu Jelena Filipaj, predstavnica Produkcijskog tima, tvrtke koja je zaslužna za razvoj audio-vizualnog sadržaja cisterni.

Čitava ova digitalno-povijesna priča dio je projekta Fortress ReInvented, kojemu je cilj doprinijeti povećanju održivosti i poboljšanju turističke ponude implementacijom digitalnih sadržaja na četiri partnerske tvrđave – Tvrđavu sv. Mihovila u Šibenku, Tvrđavu Klis u Klisu, Kanli kulu u Herceg Novom i tvrđavu Vranduk u Zenici.

3d mappingFortress ReInventedJelena FilipajŠibenikTvrđava kultureTvrđava Sv. Mihovila
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment