[VIDEO] Dva festivala, dvije pobjede: Animirani film “Arka” osvaja gledatelje i kritičare

Festivali istovremeno održani na dva različita kraja Hrvatske imaju istog pobjednika - animirani film "Arka" redatelja Natka Stipaničeva pomeo je konkurenciju i, jednoglasno se slažu suci i stručnjaci, apsolutno "pogodio trenutak".

Osim volje da u specifičnoj pandemijskoj situaciji organiziraju svoja događanja, netom završeni 13. Festival mediteranskog filma u Splitu i 18. Tabor film festival u Velikom Taboru imaju još jednu veliku poveznicu, a to je pobjednik – animirani film “Arka” redatelja Natka Stipaničeva.

Na Tabor film festivalu proglašen je, naime, najboljim domaćim filmom, uz obrazloženje kako film o veličanstvenom prekooceanskom kruzeru koji plovi morem prikazuje aktualnu i vrlo jasnu distopijsku metaforu društva i smjera u kojem se ono kreće. Priču, kako nadalje stoji u obrazloženju nagrade, obilježavaju i “samodostatnost, naglašeni materijalizam i zarobljenost u mentalitet individualizma motiviran profitom”, a posebno se ističe dramaturgija koja je minuciozno građena kroz duhovite i bizarne motive.

Hvalospjevi za “Arku” stižu i iz ljetnog kina Bačvice, u kojem je na Festivalu mediteranskog filma osvojila dvije nagrade, onu za najbolji film te za najbolji scenarij. “U svijetu i vremenu gdje nam je voda došla do koljena, a mi se i dalje uporno klanjamo i aplaudiramo kapetanima tonućih brodova, dok ne dotaknemo dno i onda nastavimo dalje po mulju i crnom mraku praveći se kao da se ništa ne događa, ovaj nikad aktualniji animirani film dolazi kao upozorenje, alegorija, ali i kao zastrašujući dokument sadašnjih zbivanja. Zbog vještih redateljskih postupaka, tjeskobne, apsurdne atmosfere, suptilnog crnog humora i originalnih likova čija groteskna lica kao da smo već negdje vidjeli, ovaj film zaslužuje da bude apsolutni pobjednik festivala i zato mu dodjeljujemo uz glavnu nagradu i nagradu za scenarij. Rijetki su filmovi u kojima se uz izvrsnost poklopi i pogodan trenutak. A ‘Arka’ je jedan od takvih”, stoji u obrazloženju žirija.

Prilično uspješan vikend za Natka Stipaničeva, koji je u “Arku” uložio tri godine rada i učenja. “Lijepo je dobiti potvrdu nakon dugogodišnjeg rada, jer animacija je spor i mukotrpan posao, to je super potvrda da sav taj trud nije bio uzalud. Ideja za scenarij nastala je prije četiri godine, a film je nastajao tri godine. Radeći ga, paralelno sam učio vještinu animacije u novom programu jer dotad nisam imao znanja o 3D animaciji. Malo sam radio film, a malo visio po YouTube tutorijalima pa se oteglo”, priča nam Natko.

“Super je to što sam imao jasne zadatke i scene za realizirati pa sam točno znao što na YouTubeu moram savladati. Bila je to, na neki način, gomila sitnih problemčića koji su polako rješavani. To zahtijeva puno strpljenja i donosi neizvjesnost, jer do samog kraja ne znaš kakav će biti film i hoće li biti dobro. Samim time, ove nagrade su potvrda da je sve to imalo smisla”, kaže nam redatelj koji je u Splitu završio dodiplomski studij filma i videa, a u je Zagrebu, na Akademiji likovne umjetnosti, diplomirao na Odsjeku za animirani film i nove medije.

Dvije godine festivalskog života

“Arka” je svoj javni život počela u veljači ove godine i krenula na put po festivalima. Među ostalim, prikazana je i na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, a prva sljedeća projekcija, ako to prilike dopuste, bit će na festivalu Supertoon krajem srpnja u Šibeniku. Zagrebačka će ga publika imati prilike vidjeti na Animafestu u rujnu. “Film ide po svijetu, ali ja zbog koronavirusa, nažalost, ne idem s njim. Nakon dvije godine ću ga objaviti online i tad mu završava distributerski život”, najavljuje Stipaničev.

Osvojena priznanja uključuju i novčane nagrade koje su, smatra, izrazito važne u poticanju novih projekata. “Divno je što su novčane, a ne samo komad papira. Pozdravljam tu inicijativu koja podupire daljnji rad. Puno je lakše kroz takve stimulacije nastaviti se baviti ovim”, kaže Natko Stipaničev i dodaje da radnju “Arke” ne smije otkriti, pa ni pričati o tome zašto ga filmski znalci po festivalima proglašavaju tako aktualnim.

“Aktualan je jer govori o promjenama, njihovoj neizbježnosti i nužnosti. Ima veze s prekretnicom, svojevrsnim predsmakom svijeta”, zagonetno će redatelj.

ArkaFestival mediteranskog filmaNatko StipaničevTabor Film Festival
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment