Anderson, Linklater i Iñárritu u napetoj utrci za 87. Oscara

Režiseri Alfonso Cuarón i J.J. Adams, glumac Chris Pine i predsjednica Akademije Cheryl Boone Isaacs u četvrtak, 15. veljače, pročitali su imena nominiranih za 87. dodjelu Oscara, koja će se održati u noći s 22. na 23. veljače 2015. godine. Šezdeset filmskih naslova ušlo je u utrku za 24 nagrade, a kako je i očekivano, ove godine očekuje nas napeta utrka trojice trostruko nominiranih filmaša Richarda Linklatera, Alejandra G. Iñárritua i Wes Andersona.

Uz ovaj trostrukonominirani trio (film, režija, izvorni scenarij), po broju osobnih nominacija ove godine na vrhu ljestvice je skladatelj Alexandre Desplat s dvije nominacije u istoj kategoriji. Nominiran je za najbolju izvornu glazbu u filmovima Igre oponašanja (eng. The Imitation Game) i Hotel Grand Budapest (eng. The Grand Budapest Hotel). Možda je upravo zbog ovih brojki krenula rasprava kako je ova godina, naravno kada isključimo ženske glumačke kategorije, pretežito muška godina. Međutim, situacija nije u potpunosti takva jer od 8 filmova nominiranih u kategoriji najboljeg dugometražnog igranog filma njih 5 ima barem jednu producenticu. Tako je Cathleen Sutherland jedna od producenata Dječaštva (eng. Boyhood), Lisa Bruce Teorije svega (eng. The Theory of Everything), Helen Estabrook Ritma ludila (eng. Whiplash), a Nora Grossman Igara oponašanja. Film Selma svoju nominaciju za najbolji film zasigurno duguje i jednoj od producentica, Oprah Winfrey. Jedino ako najbolji film postane Američki snajperist (eng. American Sniper), Ptičar (eng. Birdman) ili Neočekivana vrlina neznanja (eng. The Unexpected Virtue of Ignorance) ili Hotel Grand Budapest, zlatni kipić se na pozornici neće naći u ženskoj ruci. No feminizam na stranu, objava nominacija, kao i svake godine protekla je između onoga što se predvidjelo i iznenađenja, što ovu dodjelu i čini zanimljivom.

Utrka trojice režisera u koju su se umiješale Weinsteinove Igre oponašanja

Ptičar i Hotel Grand Budapest prednjače po broju osvojenih nominacija. Ptičar je po broju osvojenih nominacija prošao gotovo predvidljivo, osvojivši nominacije za najbolji film, režiju, izvorni scenarij, naslovnog i sporednog glumca, sporednu glumicu, kameru, montažu zvuka te miksanje zvuka. Hotel Grand Budapest je pak iznenadio dobivši, uz očekivane nominacije za najbolji film, režiju, izvorni scenarij, montažu, izvornu glazba, kameru, kostimografiju i scenografiju, nominaciju za najbolju šminku i frizuru. Bez jedne od očekivanih nominacija ostale su Igre oponašanja, no onih 8 koje su dobili: za najbolji film, režiju, prilagođeni scenarij, naslovnog glumaca, sporednu glumicu, izvornu glazbu, montažu i scenografiju, sigurno su dovoljno ublažile nezadovoljstvo odsustvom nominacije za najbolju kostimografiju. Dječaštvo, četvrti najjači konkurent za titulu najboljeg ovogodišnjeg filma i favorit tzv. pred Oscar sezone, od 5 do 7 očekivanih nominacija dobio je njih 6. Ostao je samo bez nominacije za najbolju izvornu pjesmu, no s obzirom da je u toj kategoriji jak favorit pjesma Glory iz filma Selma, ta nominacija Dječaštvu i nije bila od velike važnosti. Šest kategorija u kojima je ovaj film dobio nominaciju, film, režija, izvorni scenarij, sporedni glumac i glumica te montaža, iznimno su jake kategorije, te će uspjeh ovoga filma na dodjeli nagrada američkih udruženja glumaca (SAG), producenata (PG), pisaca (WGA), montažera (ADG) i redatelja (DGA), za koje je sve nominiran, pokazati kolika je njegova snaga u bitci za Oscara.

Selma nominacija za najbolji film na 86. obljetnicu smrti Martina Luthera Kinga ml.

Potpuna očekivanja ispunio je film Teorija svega dobivši 5 nominacija za najbolji film, prilagođeni scenarij, naslovnog glumca, naslovnu glumicu i izvornu glazbu. Gotovo očekivano prošao je i Ritam ludila, osvojivši nominacije za najbolji film, prilagođeni scenarij, sporednog glumca, montažu slike i zvuka. Nominacija za najbolju režiju, koja je mogla pripasti Damienu Chazelleu, pripala je Bennetu Milleru za režiju Lovca na lisice (eng. Foxcatcher) što gotovo nitko nije očekivao. Lovac na lisice ušao je u utrku s očekivanih pet nominacija, no umjesto one za najbolji film dobio je nominaciju za najbolju režiju. Prava je šteta što Akademija nije nominirala 9 filmova. Ovako djeluje kao da je njegovo mjesto na listi 8 filmova nominiranih za najbolji film pripalo Selmi. Članovi Akademije odlučili su odati počast Martinu Lutheru Kingu ml. te su na 86. obljetnicu njegovog rođenja nominirati film koji govori o njegovoj kampanji za osiguravanje prava glasanja Afroamerikancima u SAD-u 1965. godine. Ono što je iznenađujuće kod ove nominacije jest da je film Selma dobio još samo jednu nominaciju i to onu za najbolju izvornu pjesmu.

Želi li Akademija odsustvom nominacije za režiju i naslovnog glumca ovome filmu poručiti da nije dovoljno kvalitetan ili su im dosadili filmovi s problematikom borbe Afroamerikanaca u SAD-u za svoja prava jer su lani nagradili 12 godina rob (eng. 12 Years a Slave)? Šteta što je u utrku za najbolji film ušlo svega osam od mogućih deset filmova i što jedan od njih ima samo dvije nominacije, što ga čini slabim. Svoj nagli uzlet nakon objave nominacija Udruženja američkih redatelja (eng. Director’s Guild of America) doživljava film Američki snajperist (eng. American Sniper) Clinta Eastwooda. Iako nije ponovio nominaciju za režiju s nominacija Udruženja redatelja, nadmašio je očekivanja. Uz potencijalno očekivane nominacije za najbolji film, naslovnog glumca, prilagođeni scenarij i miksanje zvuka, dobio je i nominacije za montažu slike i zvuka te se sa šest nominacija stao uz bok Dječaštvu.

Marion Cotillard dobila kolač od Jenifer Aniston

Iako je trostrukoj oskarovki Meryl Streep nominacija za sporednu ulogu Vještice u mjuziklu U šumi (eng. Into The Woods) 19. nominacija, to joj je tek četvrta nominacija u kategoriji sporedne glumice. Njezina nominacija zaista je bila iznimno vjerojatna, kao i većina nominacija u kategorijama najboljih naslovnih glumaca i glumica. No, upravo su se u tim kategorijama potkralo najveće iznenađenje nominacija. Marion Cotillard tako je sasvim neočekivano dobila nominaciju za najbolju naslovnu glumicu u belgijskom filmu braće Dardenne Dva dana, jedna noć (franc. Deux jours, une nuit). Zanimljivo je da je distributer ovoga filma u SAD-u IFC Films, producentska kuća Dječaštva. Kategorija glavne glumice se, kao i 2013. godine kada je Emmanuel Riva bila nominirana za ulogu u filmu Ljubav, okrenula europskom filmu. Taj zanimljivi fenomen veseli filmske analitičare, ali zbog njega je Jennifer Aniston ostala bez nominacije za ulogu u filmu Kolač (eng. Cake), koju je nakon nominacije Udruge američkih glumaca (eng. Screen Actors Guild) sigurno očekivala.

Nalazi li se David Fincher na Akademijinoj crnoj listi?

Nakon ovih nominacija, uzevši u obzir ranu popularnost filma Nestala (eng. Gone Girl) Davida Finchera, čini se da ovaj redatelj kod Akademije prolazi čak gore od Leonarda DiCaprija, koji je ove godine snimao tri filma koja bi trebala izaći u 2015. godini. Prije nekoliko mjeseci činilo se da bi Nestala mogla imati 6 do 8 nominacija, a na kraju je dobila samo jednu: za najbolju naslovnu glumicu. Najočekivaniju nominaciju za najbolji prilagođeni scenarij odnio mu je Inherent Vice, film čija je distribuciju nakon Cannesa preuzela glasovita The Weinstein Company.

Frana Marija Vranković

Popis 60 filmova koji su ušli u utrku za 87. dodjelu Oscara (nazivi filmova su na engleskom jeziku):

DUGOMETRAŽNI IGRANI FILMOVI
9 nominacija: Birdman or the Unexpected Virtue of Ignorance, The Grand Budapest Hotel
8 nominacija : The Imitation Game
6 nominacija : American Sniper , Boyhood
5 nominacija: Foxcatcher, Interstellar, The Theory of Everything, Whiplash
4 nominacije: Mr. Turner
3 nominacije: Into the Woods, Unbroken
2 nominacije: Guardians of the Galaxy, Ida (Poljska), Inherent Vice, Selma , Wild
1 nominacija: Begin Again, Beyond the Lights, Captain America, Dawn of the Planet of the Apes, Gone Girl, Leviathan (Rusija), Maleficent: kostimografija, Nightcrawler, Still Alice, Tangerines (Estonija), The Hobbit: The Battle of the Five Armies, The Judge, Timbuktu (Mauritanija), Two Days, One Night (Belgija)
Wild Tales(Argentina), X-Men: Days of Future Past: vizualni efekti

DUGOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILMOVI
1 nominacija: CitizenFour, Finding Vivian Maier, Last Days in Vietnam, The Salt of the Earth
Virunga, Glen Campbell…I’ll Be Me

DUGOMETRAŽNI ANIMIRANI FILMOVI
1 nominacija: Big Hero 6: animirani, How to Train Your Dragon 2 , Song of the Sea , The Boxtrolls, The Tale of the Princess Kaguya, The Lego Movie

KRATKOMETRAŽNI IGRANI FIMOVI
1 nominacija: Aya, Boogaloo and Graham, Butter Lamp (La Lampe Au Beurre De Yak, Parvaneh, The Phone Call

KRATKOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILMOVI
1 nominacija: Crisis Hotline: Veterans Press 1, Joanna, Our Curse, The Reaper (La Parka), White Earth

KRATKOMETRAŽNI ANIMIRANI FILM
1 nominacija: The Bigger Picture, The Dam Keeper, Feast, Me and My Moulton, A Single Life

Tablica: Točnost predviđanja nominiranih od 11.12.2014.
Alfonso CuaronBoyhoodCheryl Boone IsaacsChris PineJ.J. AdamsOscarOscar 2015
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment