“Cijeli svijet je bio moj”: Aljoša Šerić preporučuje pet albuma koji su mu obilježili život

Povodom izlaska novog albuma grupe Pavel, frontman Aljoša Šerić prisjeća se muzike koja ga je prije nekoliko desetljeća opčinila na starom walkmanu te utjecala na njegov glazbeni put.

Posljednje ovogodišnje glazbeno izdanje (vrijedno spomena) zove se “Ennui”, a plod je višemjesečnog druženja, promišljanja i kreiranja grupe Pavel koju predovodi Aljoša Šerić. Trinaest pjesama, od kojih su neke, poput dueta s Tedijem Spalatom, već predstavljene javnosti, spada, kaže nam Aljoša, u njihov najambiciozniji pothvat dosad.

Album “Ennui” možete poslušati ovdje

“Pjesma koja otvara album traje gotovo osam minuta i nema sekunde koje bih izbacio, naravno ta pjesma neće biti radijski singl, ali ja se još uvijek pretvaram da ima onih koji će slušati album, a ne samo singlove. Ovo je naša najambicioznija snimka do sada i iskreno ne znam kako je Jere uspio izmiksati neke pjesme na kojima bi i producenti s troduplo više iskustva polomili uši, a neizmjerno sam zahvalan kako su brojni gostujući glazbenici i članovi Pavela oplemenili tih trinaest pjesama, dužnik sam zauvijek”, kaže Aljoša o albumu kojeg najavljuje aktualni singl “Dobri se zaborave“.

“Ennui” je, priča nam autor, bogat i raznovrstan, žanrovski neopredijeljen – od sympho rocka do meksičke glazbe. Većina novog albuma snimljena je u Zadru tijekom jednog tjedna ovog rujna u studiju producenta Jere Šešelje, a u snimanju je sudjelovalo dvadesetak instrumentalista.

Plesni ritmovi i veliki glasovi: Vanna preporučuje pet albuma koji su joj obilježili život

Šerić se, dakle, čak i u “novom normalnom”, usudio pokazati svu svoju autorsku raskoš i ambiciju koja se, pak, počela formirati još u osnovnjaku, u kojem se nepovratno zaljubio u glazbu, velike vokale i legendarne autore. Za Arteist otkriva pet albuma koji su ga formirali kao slušatelja i glazbenika te, barem podsvjesno, utjecali i na novu glazbenu priču grupe Pavel.

1) Wham! – “The Final” (1986.)

“Za vrijeme mog osnovnjaka bio je to jedan od prvih albuma koje sam sam, svojim džeparcem, kupio u tadašnjoj prodavaonici Jugotona u Splitu na Pjaci, slušao sam je na svijetlo plavom ‘Unisef’ walkmanu s naramenicom umjesto kopče za remen i cijeli svijet je bio moj, mislio sam da je ‘Careless Whisper’ ime i prezime neke tete, takvo je bilo moje poznavanje engleskog jezika. Sada, nekih tridesetak godina poslije, potpuno je jasno da je George Michael bio jedan od najboljih pop autora na svijetu uz rame s Bjornom i Bennijem iz ABBA-e, o njegovom pjevanju ne treba trošiti slova.”

2) Queen – “A Day at the Races” (1976.)

“Namjerno nisam stavio ‘A Night At The Opera’ je bi to bio predvidljiv odabir. Ovaj put negdje krajem osnovnjaka, nakon selidbe u Zagreb, prijatelj me upoznaje s Queenom. Odvalio sam na bend, ne znajući da ih je tadašnja kritika (kraj osamdesetih) uglavnom dezavuirala, smatrajući ih neukusnim kič bendom. Meni su bili sjajni u koketiranju s raznim žanrovima, u rasponu od music halla (‘Good Old Fashioned Lover Boy’), preko gospela (‘Somebody To Love’) do jedne od najljepših balada igdje i ikada napisanih (‘You Take My Breath Away’). Queen je sjajan bend, a Freddy je neprikosnoven.”

3) U2 – “Achtung Baby” (1991.)

“Razdoblje kad je U2 bio kul bend, bend koji su mazili i kužerska kritika, glazbeni snobovi i široke mase, najbolji alternativni bend koji je punio stadione. Uz sve očite zgoditke, klasike poput ‘One’, ‘Until the End of the World’ ili ‘Mysterious Ways’, na albumu su i dvije najljepše U2-ove manje poznate pjesme: ‘Acrobat’ i ‘Love is blindness’. Fenomenalan album.”

4) Magnetic Fields – “69 Love Songs” (1999.)

“Stephin Merritt je najbolji nepoznati pop autor na svijetu, konceptni album ljubavnih pjesama na kojem čuješ ABBA-u, Colea Portera, country, folk, indie pop i jazz. Skoro tri sata nekih od najljepših, najbolnijih i najnježnijih stihova ikad napisanih. Remek djelo.”

5) Vampire Weekend – “Modern Vampires of the City” (2013.)

“Ezra Koenig je jedini nasljednik Paula Simona. Onaj koji je u stanju u istu medenu, šećernu melodiju uvaliti stihove o ljubavi, američkoj vanjskoj politici i Balfurskoj deklaraciji, a da pritom ne ispadne odveć pretenciozan.”

69 Love SongsA Day at the RacesAljoša ŠerićEnnuiGeorge MichaelMagnetic FieldsModern Vampires of the CityPavelPeticaQueenVampire WeekendWham!
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment