Ako se ne bunimo, prihvaćamo propast

svakodnevna pobuna, dokukinoU Dokukinu igra moćan film o kreativnim nenasilnim pobunama, “Everyday Rebellion”, koji je u nas premijerno prikazan na festivalu filmova o ljudskim pravima (HRFF).

Poput političkog aktivizma slavnog grafitera Banksyja, braća Arash i Arman Riahij na inteligentan, suptilan i efikasan način grade svoju priču u filmu „Svakodnevna pobuna“ o modernim i kreativnim oblicima nenasilnog otpora i građanskog neposluha koji mijenjaju svijet.

Nakon uspješne turneje po nizu svjetskih festivala, ovaj film koji je  svojevrsna dokumentarna verzija Banksyjevog aktivizma, vodič kroz povijest aktivizma, ali i filmski priručnik za metode nenasilnog otpora, krenuo je kino distribuciju u Dokukinu KIC u Zagrebu, a u siječnju će biti prikazan i u drugim hrvatskim gradovima.

“Prvo vas ignoriraju, onda vam se smiju, onda se bore s vama, a onda vi pobijedite“ govorio je Ghandi čije su riječi bile misao vodilja za braću Riahi za znimanje filma „Svakodnevna pobuna“ koji oduševio gledatelje na Human Rights Film Festivalu u Zagrebu. Film je osvojio brojne nagrade, između ostaloga i nagradu na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Kopenhagenu, CPH:DOX, Horizonte nagradu na Seen Filmfestivalu, nagradu publike na Biografilmfestivalu u Bologni, online nagradu CIVIS 2014, nagradu za najznačajniji dokumentarac godine Cinema for Peace, te je finalist interaktivne nagrade na festivalu SXSW.

„Svakodnevna pobuna“ slavi moć i raznolikost kreativnih nenasilnih prosvjeda i građanskog neposluha diljem svijeta, kakve možemo vidjeti na primjerima u Španjolskoj, Iranu, Siriji, Ukrajini, SAD-u, Velikoj Britaniji i Srbiji. U filmu se analiziraju metode nenasilnog otpora i prikazuju akcije i razmišljanja aktivista ukrajinskog Femena, srpskog Otpora, američkog Occupy, španjolskih Indignadosa, Arapskog proljeća, Zelene revolucije u Iranu, britanske grupe Everything Is OK….

svakodnevna pobuna2, dokukinoKreativni nenasilni pokreti razmjenjuju ideje, uče jedni od drugih, djeluju strateški i promišljeno, a Facebook i Twitter igraju važnu ulogu, no pobjeda i gubitci odvijaju se u stvarnom svijetu. “Jedina opasnost jest da se ne pobunimo! Ako se ne bunite, prihvaćate propast” govori Mike Bonanno, aktivist The Yes Mena. “Ulice su mjesta gdje se donose odluke, sve ostalo je samo “kliktivizam””, kaže Srđa Popović, suosnivač legendarnog Otpora! Srpskog pokreta, koji je srušio Miloševićev režim kasnih 90-ih.

No, Svakodnevna pobuna nije samo film, nego i nagrađivani krosmedijski projekt (Arte Pixel Pitch Award, London, 2012, za najbolji krosmedijski projekt)  koji širi ideju nenasilnog prosvejdovanja nudeći kreativne ideje prosvjednicima poput koncepta „Očistite diktatora sapunom ‘dosta nam je’“. Takve inventivne majice s likom Slobodana Miloševića koje kad se operu ostanu čište, bez slike omraženog predsjednika, prvo su se pojavila u Srbiji zahvaljujući pokretu Otpor. Kasnije su ih preuzeli i prosvjednici u Sudanu. To je samo jedan od primjera globalne suradnje i nadahnuća koje nudi projekt „Svakodnevna pobuna“, a o kojima je Arash Riahi govorio na svom nadahnutom masterclass predavanju u Dokukinu KIC.

Među važnijim protagonistima filma, osim Srđe Popovića iz pokreta Otpor!, je i ukrajinska aktivistica Ina Ševčenko, koja zajedno s ostalim timom koji se krije iza imena Femen, svoje tijelo koristi kao instrument pobune i daje vrlo precizne upute o metodama  akcija „sekstremizma“ (detalje pogledajte u videu: http://vimeo.com/62925334).

Braća Riahi na filmu su počeli raditi joj 2009. Godine tijekom Zelene revolucije u Iranu, ponukani svojom obiteljskom poviješću političkih progona. Kroz primjere nenasilnih strategija različitih pokreta u različitim zemljama razotkriva se globalna struktura kapitalizma i funkcioniranje totalitarnih režima. Everyday Rebellion je svojevrsni vodič kroz povijest aktivizma, ali i filmski priručnik za metode nenasilnog otpora koji pruža uvid u to kako funkcioniraju neki od važnih nenasilnih pokreta.

Restart

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More