AKC Medika (opet) na koljenima: “Zgrada je neupotrebljiva, a Grad uredno šalje sve račune”

Tri godine nakon što je spašen velikom kampanjom #medikaostaje, omiljeni kulturno-umjetnički prostor opet je na udaru, ovog puta zbog, poručuju iz Medike, nebrige Grada o sanaciji nakon razornog potresa.

Udruge Autonomni kulturni centar, Cirkorama i SP11 potpisale su opsežni apel Gradu Zagrebu, u kojem traže hitno popravljanje legendarnog prostora u centru grada koji je, kao i brojne druge kulturne ustanove, narušen u razornom potresu krajem ožujka. Otad se, tvrde “stanovnici” Medike, ništa nije napravilo, prostor se i dalje raspada, ali naknada za korištenje prostora, gle čuda, i dalje stiže. Ugrožava to, poručuju, djelovanje brojnih kolektiva i umjetnika.

“AKC Medika već je više od deset godina formalno nepriznata, a u praksi prepoznata utvrda nezavisne kulture i jedino utočište brojnim volonterkama i volonterima, umjetnicima i umjetnicama, aktivisticama i aktivistima, kulturnim radnicima i radnicama koji/e u nedostatku druge adekvatne kulturne infrastrukture (tj. drugog nezavisnog kulturnog centra s mnogobrojnim i pristupačnim atelierima/studijima/dvoranama) – nemaju druge opcije za svoj rad u kulturi, volonterske aktivnosti i/ili umjetničku djelatnost. Kompleks je kao i većina starijih građevina u centru grada pretrpio znatna oštećenja u potresu koji je pogodio grad Zagreb 22. ožujka 2020., čime je dio prostora za kulturu postao privremeno ili trajno neupotrebljiv. S obzirom na činjenicu da je kompleks AKC Medika u vlasništvu Grada Zagreba koji već godinama korisnicima centra naplaćuje mjesečni najam, Grad Zagreb je i jedina stranka ovlaštena i obvezna izvršiti radove s ciljem popravka bivše tvornice Medika. Svaka daljnja odgoda sanacije zgrade potencijalno će rezultirati trajnom neupotrebljivošću pojedinih oštećenih dijelova i tako izbaciti velik dio nezavisne kulturne scene na ulicu, bez ikakve alternative za nastavak njihove (vaše i naše) djelatnosti”, poručuju iz Medike, naglašavajući pritom nelogičnost redovne naplate neupotrebljivog prostora.

“Osim što je hitna sanacija ključna za zaustavljanje propadanja dijelom već oronulog kompleksa, također je neophodno da Grad Zagreb odmah prestane s daljnjom naplatom naknade za korištenje prostora za dijelove kompleksa koji su izvan upotrebe. Naknada za uporabu neuporabljivog gradskog prostora logički je besmislena i ostvaruje se na štetu korisnika koji, obzirom na nemogućnost obavljanja djelatnosti i/ili provedbe programa – nisu u mogućnosti pokrivati troškove naknade za korištenje. Kao razlog naplate naknade za korištenje privremeno neupotrebljivog prostora – Grad Zagreb navodi nepostojanje ‘ugovora o najmu’ za koji su korisnici AKC Medika podnijeli zahtjev još 2015. godine, a Grad Zagreb ga do sada još nije ispostavio, niti neće, sve dok prostor ne zadovoljava minimalne uvjete protupožarne sigurnosti (koje pak u ovom slučaju može osigurati samo sam vlasnik – Grad)”, poručuju te dodaju da AKC Medika u 2020. broji 223 člana i direktna korisnika, a pripadajući kulturni programi godišnje prosječno broje do 35.000 krajnjih korisnika u oko 200 do 400 događanja svake godine (prema evidenciji iz 2019. i ranijih godina).

“Šteta je svakoga dana sve veća”

“U zagrebačkom potresu koji se dogodio 22. ožujka 2020., uz mnoge druge privatne i javne te kulturne prostore znatno je oštećeno šest prostora u kompleksu AKC Medika. Jedini subjekt kojem je pravno dopušteno raditi popravke jest vlasnik zemljišta i kompleksa – Grad Zagreb – čiji su uredi o šteti nastaloj potresom – obaviješteni pisanim putem i službenom prijavom štete 27. ožujka 2020. Šteta je svakoga dana sve veća, a datum i opseg sanacije štete u AKC Medika još uvijek nisu utvrđeni, iako kao korisnici navedeni u kulturnoj strategiji Grada Zagreba kontinuirano kontaktiramo gradske službe”, kažu te apeliraju na žurno djelovanje vlasnika prostora, Grada Zagreba, kako bi omogućili daljnji rad svih članova i članica te sigurnost korisnika i korisnica prostora Autonomnog kulturnog centra Medika te čitavog susjedstva.

S obzirom na ozbiljnost globalne pandemije i sukladno nacionalnim epidemiološkim preporukama, AKC Medika zatvorio je svoj prostor javnosti i time u tijeku gotovo čitavog kvartala – u svrhu zaštite svoje zajednice jednoglasno obustavio svoje aktivnosti samofinanciranja i javnih programa, integralnih za financijsko ispunjavanje troškova prostora. Korisnici prostora AKC Medika u jeku posebnih okolnosti radi pandemije oslobođeni su isključivo obveze plaćanja troškova komunalne naknade (2,335.30 kuna mjesečno), ali ne i naknade za mjesečne režijske troškove (struja, voda i čistoća, prema prosjeku iz 2019. za isti kvartal, između 4800 i 5500 kuna mjesečno). Istovremeno, unatoč nemogućnosti korištenja prostora u situaciji prirodne nepogode potresa – obveza plaćanja “naknade za korištenje bez valjanog pravnog osnova” (s osnova korištenja prostora bez sklopljenog ugovora ) ostala je postojanom, radi nemogućnosti ishodovanja valjanih ugovora o najmu s vlasnikom prostora – Gradom Zagrebom, a što su udruge korisnici prostora AKC Medika zatražile još 2015. godine”, poručuju iz Medike te dodaju da su pojedini prostori u iščekivanju sanacije nesigurni za rad, uz strukturu ugrožen je i interijer tih prostora, kao i dugo prikupljana oprema koju iz niza razloga (brojnost, osjetljivost, veličina, kompleksnost) nije moguće premjestiti na drugu lokaciju.

“Na ovu temu istupamo tek u srpnju 2020. jer smo, iako nam je naš prostor slobode silno bitan, kao kolektiv vrlo brzo po potresu odlučili da ne želimo uslijed ovako destruktivne prirodne nepogode – nametati pitanje opstanka kulturnog centra – kao direktnu opstrukciju rješavanju životno urgentnijih pitanja sanacije bolnica, škola, izgubljenih domova. Željeli smo dati vremena prostoru potrebitijih. Kako je prošlo četiri mjeseca po potresu i popravak AKC Medika odgađan je već triput – smatramo da je krajnje vrijeme za naš prostor”, stoji u apelu.

Iako je kampanja #medikaostaje prije tri godine dala pozitivne rezultate i naišla na veliku podršku javnosti, stvari se realno, kažu iz Medike, zapravo nisu previše promijenile. “Nastavljen je višegodišnji proces sustavne prakse srozavanja kvalitete infrastrukture te ignoriranja mjesta nezavisne kulture u gradu Zagrebu. S tugom konstatiramo da se od 2017. do 2020. nije promijenilo mnogo”, zaključuju supotpisnici priopćenja kojeg u cijelosti možete pročitati ovdje.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More