“Abramovićkin” Ulay dolazi u Motovun

ulay i marinaOrganizatori Motovun Film Festivala vele kako oduvijek teže tome da na “brdu filmova” ugoste izuzetne umjetničke osobnosti koje svojim djelovanjem ostavljaju dubok i neizbrisiv trag u društvu.

Jedna od takvih radikalnih i beskompromisnih pojava na umjetničkoj sceni svjetski je poznati fotograf i konceptualni umjetnik Ulay koji će gostovati na 17. Motovun Film Festivalu kao protagonist filma Projekt: rak slovenskog redatelja Damjana Kozolea. Ulayu je tijekom planiranja filma dijagnosticiran rak pa kamera prati njegov prolazak kroz proces kemoterapije te svojevrsni oproštajni obilazak prijatelja diljem svijeta, među kojima se desio i dirljiv susret s bivšom životnom i umjetničkom partnericom Marinom Abramović.

Film koji Ulaya prati od Berlina, preko New Yorka sve do Amsterdama tematizira liječenje kao njegov najveći i najvažniji životni projekt. Ulay, pravog imena Frank Uwe Laysiepen, fotograf ali i jedan je od pionira performansa i body arta, jedan od najistaknutijih predstavnika suvremene konceptualne umjetnosti, a javnosti je posebno poznat i po svojoj dugogodišnjoj umjetničkoj suradnji i intenzivnoj ljubavnoj priči s Marinom Abramović.

Svoje radikalno umjetničko djelovanje započeo je sedamdesetih godina, a nakon četiri desetljeća života i rada u Amsterdamu, Ulay trenutno djeluje u Ljubljani.

17. Motovun Film Festival održat će se od 26. do 30. srpnja na popularnom brdu filmova 277 metara iznad realnosti. Uz pomno selektirani filmski program koji uključuje premijerne hit naslove s najboljih europskih filmskih festivala kao što su “Ida”, “Turist”, “Dječaštvo”, “Frank”, “Crni ugljen, tanki led” ili “Varvari”, festival donosi i bogati popratni program među kojima su koncerti Kultur Shocka i Pips, Chips & Videoclipsa te brojni istaknuti gosti. Uz spomenutog Ulaya, gosti 17. Motovun film festivala još su i svjetski renomirani redatelji Andrej Zvjagincev i stari motovunski znanac Stephen Daldry.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More