Godišnje okupljanje superjunakinja

Vox FeminaeRadikalna vremena zahtijevaju radikalne mjere pa je organizacijski tim Vox Feminae Festivala ove godine odlučio obznaniti svoje superherojske moći i najaviti šesto izdanje festivala koji će se održati od 21. do 24. studenog u Kinu Europa.

Ovogodišnjim festivalskim vizualom Vox Feminae poručuje da biti žena, u najširem smislu te riječi, danas podrazumijeva posjedovanje nadnaravnih moći, ali i da svaka žena može biti superjunakinja. A organizatoricama je u metamorfozi u superheroine na vizualima svojim ilustracijama pripomogla akademska slikarica Helena Janečić.

Festival i ove godine nastavlja promicati žensko stvaralaštvo i problematizirati pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice, izložbe, predavanja i nastupe glazbenica i DJ-ica.
U sklopu međunarodnog filmskog festivala biti će prikazano 17 novih filmova iz 11 zemalja, od čega sedam dugometražnih dokumentaraca koji se, osim superjunakinjama, bave i drag kingovima, prvom generacijom transseksulanih bakica koje su se još 50-ih i 60-ih godina podvrgnule operaciji promjene spola te pripadnicama revolucionarnog lezbijskog pokreta.

Na programu će također biti i neke glazbene ikone, ali i oni kojima je to za dlaku uspjelo postati. Uz koncert, koji je ujedno putovanje u ženski svijet, Antonyja Hegartyja iz grupe Antony and the Johnsons tu je i dokumentarni film o zaboravljenoj glam rock zvijezdi Jobriathu, kojeg je glazbena industrija u želji za spektaklom i prodajom prozvala “true fairy of rock“, a zatim sažvakala i ispljunula.

Uz filmski program šesto izdanje festivala veliki naglasak stavlja na predstavljanje ženskih i rodno angažiranih festivala, projekata, kolektiva i organizacija iz regije – PitchWise (BiH), BeFem (Srbija); NLO (Srbija), CRVENA (BiH), Rdeče Zore (Slovenija), FemiNiš ( Srbija), Libela (Hrvatska), L –Fest (Hrvatska) i Queer.hr (Hrvatska) koji će se sastati u Zagrebu u cilju osnivanja platforme za rodne kulturne prakse. Uz njihove prezentacije i okrugli stol na programu je među ostalim i radionica koja se bavi glasovima marginaliziranih skupina, predavanje o ekofeminizmu i aromaterapijska radionica za glumice i glumce.

Da se superjunakinje i superjunaci za vrijeme festivala slučajno ne bi naspavali Vox Feminae je pripremio i popratni glazbeni program koji će se, osim u Kinu Europa, održavati u klubovima Funk i Sirup. Kao i svake godine u sklopu festivala se organizira i kreativni sajam, a samo za ovu prigodu mini izdanje Bazaara iz Kvarta preselit će se na kat Kina Europa.

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More