30. Tjedan suvremenog plesa: troglavi psi i Jim Morrison u fokusu

Jubilarno trideseto izdanje Tjedna suvremenog plesa bit će kulminacija dosadašnjih napora ovog međunarodnog festivala da se afirmira hrvatska plesna scena i koreografska raznolikost.

Održat će se od 26. svibnja do 8. lipnja, a smještanjem dijela programa u Rijeku i Karlovac, osim u Zagreb, organizatori iz Hrvatskog instituta za pokret i ples odaslat će poruku o potrebi decentralizacije plesne scene.

Na konferenciji za novinare održane danas u Zagrebačkom plesnom centru, iz programa su izdvojene najzanimljivije predstave i gosti, koje predvode Fresco Dance Company iz Izraela (oni će i otvoriti festival 26. svibnja u zagrebačkom HNK-u predstavom Cerberus o troglavim mitskim čuvarima podzemlja), Yasmeen Godder (koja se nakon dugo godina predstavlja i kao izvođačica u svome novome radu See Here Change), Julie Dossavi koja na ironičan način propituje ženske probleme, Jouf Nadj s predstavom Les Corbeaux, koja govori o vranama.

– Posebno nas raduje gostovanje Paula Ribeira koji nakon niza godina apstinencije ponovo stupa na scenu pričom o revoluciji, inspiriranom jednom od najvećih ikona šezdesetih godina prošlog stoljeća, Jimom Morrisonom. U predstavi Jim on se prepušta riječima i duhovnosti glazbe pri stvaranju osvrta o ulozi pojedinca u odnosu na svijet, rekla je Mirna Žagar, direktorica i osnivačica Tjedna suvremenog plesa.

Od inozemnih autora Žagar izdvaja gostovanje kompanije Thor i njihovu predstavu Clear Tears / Troubled Waters te, osobito, Aakasha Odedru, jednu od najvećih nada britanske scene kojega smatraju novim Akramom Khanom, izvrsnog i karizmatičnog plesača kathaka – on će uz vlastitu koreografiju izvesti i za njega posebno napravljene plesne kompozicije koje potpisuju Russell Maliphant, Akram Khan te Sidi Larbi Cherkaoui.

Uz bogati izvođački program na festivalu će se održati i simpozij Danas nisam umrla tako lijepo, zamišljen kao serijal razgovora o temama vezanima uz ples i utjecaj na svakodnevni život. Vodit će ih teatrologinja Una Bauer i koreografkinja Marjana Krajač.

O riječkom dijelu programa govorio je konferenciji za novinare Žak Valenta, koji je podsjetio na noviju povijest razvoja plesne scene u Rijeci, vezanu uz regionalni projekt MAPA.

– Ove godine, kad slavimo trideset godina festivala, sretni smo što surađujemo s mladim ljudima iz Dvorane kulture na Sušaku, u tom vizualno moćnom, zanimljivom prostoru blizu mora, rekao je Valenta, koji bi rado vidio veću participaciju lokalnih zajednica u suradnji s Tjednom.

Marin Raster

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More