“15 apostolova”: Novi imidž šibenske rive u znak zahvale kulturi i umjetnosti

Sjajna umjetnička inicijativa odaje počast "kulturi koja je pružila utočište u pandemiji", a od sutra dodatno uljepšava vizuru Šibenika.

Koliko god plitko zvučalo, jedan od glavnih sastojaka trendovske floskule “život se polako vraća u normalu” zapravo su ponovno otvoreni kafići – mjesta susreta, druženja, smijeha i tračeva, a u slučaju Šibenika, i adresa novog likovnog postava “15 apostolova”. Idilična riva od ove će subote, 23. svibnja, naime, biti bogatija za 18 stolova koje su oslikali eminentni hrvatski umjetnici, i to kao uspomenu na pandemijsko razdoblje obilježeno neizvjesnošću, pustim ulicama i zatvorenim kafićima.

“15 apostolova” naziv je jedne od prvih izložbi u post-pandemijskom Šibeniku, a spaja naizgled nespojivo – umjetnost i ugostiteljski stol. Petnaest umjetnika oslikalo je drvene plohe stolova koji će ove subote biti postavljeni na vanjskoj terasi kluba Azimut na šibenskoj rivi. “Ti će stolovi biti trajni spomen na kulturu i to koliko nam je značila u doba koronavirusa pred kojim je kleknulo sve osim kulture, uz veliki trud kulturnog stožera Azimuta i brojnih glazbenika, glumaca, likovnih umjetnika i fotografa koji su za vas pjevali, svirali, recitirali, slikali i fotografirali”, poručuju iz šibenskog kluba.

 

 

Stolove su oslikali Adrijana Diklić, Zvonimir Vila, Lana Martinović Čala, Blanka Hrg Pobrić, Jelenko Ujdur a.k.a. Koraljko Greben, Slaven Blaće, Mario Juras, Danijel Hrg, Anita Franin Pečarica, Branka Grubić, Dolores Bujas, Magdalena Šetka, Sandra Eraković, Nives Čičin-Šain i Nino Šolić.

Moćne žene u rapsodiji boja: Pogledajte virtualnu izložbu Branke Grubić

Izložbu će pratiti i brošura čije grafičko oblikovanje potpisuje Ante Filipović Grčić, a tekst novinar i publicist Marko Podrug. “Izlazak iz izolacije i sjedanje za nove stolove ispred Azimuta, koji su iz krize i iz glava njihovih autora većinom izašli (ne)očekivano optimistični, zadnji je dokaz pobjede grada i svijeta nad nevidljivim neprijateljem. Jesmo li dobili bitku ili rat, zasad ne znamo, no ovi će stolovi biti tu što god da nam budućnost donosi. A sadašnjost nam je donijela prvu izložbu stolova na ovdašnjoj kulturnoj sceni, a vjerojatno i puno šire”, napisao je Podrug.

“Naiđete li u subotu u pravo vrijeme možda se dogodi da na štekatu zateknete nekog od umjetnika pa mu priđite, stisnite ruku, recite ‘hvala’ i možda počastite pićem jer kad nam je epidemija zatvorila vrata, umjetnici su nam otvorili prozor kao bijeg iz mučne izolacije”, poručuju iz kluba Azimut.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More