Cili Split je u Jedinstva – Jednom se slavi prvih sto

Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo utemeljeno je 1919. godine u Splitu i jedno je od najstarijih i najtrofejnijih kulturno-umjetničkih društava u Republici Hrvatskoj. Osnovano od strane radnika i težaka, ali i splitskih intelektualaca kao pjevački zbor koji je svoj prvi koncert održao 20. prosinca 1919. na daskama splitskog HNK-a, Jedinstvo je kao jedino narodnjačko društvo preživjelo sve stoljetne Scile i Haribde vihora vremena te danas s ponosom nastavlja svoj rad na očuvanju hrvatske narodne baštine, pritom obilježavajući ove godine veliki svečani jubilej – 100 godina postojanja koji će biti obilježen svečanim jubilarnim rođendanskim glazbeno-plesnim folklornim koncertom naziva „Jedinstvenih 100“ 14. prosinca u splitskoj Spaladium Areni!

Ovaj folklorni gala-spektakl na kraju godine će biti simbolična kulminacija proslave stogodišnjice koja je trajala tijekom cijele 2019., a sastojala se od niza manifestacija: izložbe „Splitsko Jedinstvo“, glazbeno-pijevnog koncerta veteranskih sekcija „Jedinstvenih 100“, promocije monografije „Jedinstvenih 100“ i istoimene izložbe kronologije Jedinstva i folklornog tradicijskog bogatstva.

Kroz povijest Jedinstva su prošle generacije i generacije splitske mladosti i iznjedrili se neki od velikana splitske, ali i hrvatske glazbeno-umjetničke scene – od kojih se ističu Ivo Tijardović, Josip Hatze, Silvije Bombardelli, Jakov Gotovac, Jakov Voltolini, Ivo Marijanović, Berislav Mudnić, Oskar Harmoš, Ana Roje, Đeki Srbljenović, Mićo Brajević, Ljubo Stipišić, Ratomir Kliškić, Ivica Čikeš, Gertruda Munitić, Maruška Šinković-Kalođera, Branko Šegović, ali i Danijela Martinović, Nikša Sviličić i Vojko Vrućina – a ono i danas okuplja mlade ljude najrazličitijih interesa, područja obrazovanja, ali sa zajedničkim nazivnikom prijateljstva i ljubavi prema folkloru te danas broji oko 500-tinjak članova u plesnim, glazbenim i pjevačkim sekcijama svih uzrasta od škole folklora, mandoline i gitare, preko dječjeg ansambla i ansambla veterana do najzad prvog ansambla i orkestra. Upravo zbog tog entuzijazma i ljubavi svojih članova prema folklornoj baštini koja se prenosi generacijama, Jedinstvo neprekidno djeluje, vitalnije no ikad, konstantno podižući nivo izvrsnosti kojeg si je samo postavilo.

Zahvaljujući kvaliteti svojih nastupa Jedinstvo je ostvarilo gostovanja na pozornicama brojnih europskih i svjetskih gradova u preko 30 zemalja na 5 kontinenata, a u desetljećima minulog rada vitrine je popunilo trofejima s najvećih svjetskih smotri i festivala folklora, jednako kao i što ponosno ističe čak sedam koncertnih plesno-pijevnih točaka koji se nalaze na prestižnom UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Raznovrsnošću programa Jedinstvo svoju publiku vodi na putovanje čitavom Hrvatskom jer folklornim repertoarom obuhvaća plesove, pjesme i glazbu različitih stilova i ugođaja iz svih dijelova Republike Hrvatske.

Na repertoaru KUD-a se danas nalazi 13 plesnih koreografija istaknutih stručnjaka hrvatskog folklora koje folklorni ansambl uz pratnju mandolinsko-tamburaškog orkestra izvodi u izvornim narodnim nošnjama. Uz bogati plesni repertoar, KUD Jedinstvo se može pohvaliti orkestrom koji uz dominantno folklorni opus izvodi i djela velikih kompozitora svih pravaca glazbene umjetnosti, djela revijske i filmske glazbe, kao i popularne i narodne glazbe zemalja cijelog svijeta, a večerašnjim programom odvest ćemo vas na folklorno putovanje Hrvatskom kroz sve četiri plesne zone.

S druge strane, Jedinstvo je odavno prepoznalo važnost rada s djecom i uspostavljanja kvalitetne folklorne plesačke baze pa se stoga u našem djelovanju posebno stavlja naglasak na rad s mladima kroz pažljivo organiziranu školu folklora, odnosno školu mandoline i gitare, iz kojih se nakon godina plesnog, pjevnog i glazbenog obrazovanja odgajaju kvalitetninmladi ljudi, svjesni svog kulturnog naslijeđa i puni poštovanja prema njemu. Upisom u školu folklora, odnosno školu mandoline i gitare, djeca stječu mnoštvo novih prijatelja, a naše voditeljice marljivo rade kako bi se na zabavan i primjeren način, uz puno smijeha i raznih igara upoznala hrvatska kulturna baština, ali i sudjelovalo u njihovom odgoju, usađujući im pritom trajne vrijednosti kao što su radne navike, prijateljstvo, jednakost, poštenje i odgovornost.
Jednako tako, veliki broj amaterskih i profesionalnih glazbenika je svoj prvi susret s glazbom doživio baš u Jedinstva, a mnogi koji su izašli iz škole mandoline i gitare su svoju daljnju izobrazbu i sviračke vještine kasnije usavršili u glazbenim školama te nastavili glazbenu karijeru u bendovima i sastavima najrazličitijih žanrova. Kulminacija cjelogodišnjeg rada bude tradicionalni godišnji Završni koncert škole folklora, mandoline i gitare u lipnju u svake godine dupkom punom splitskom HNK.

Da je život u Jedinstvu protkan prvenstveno zabavom iz koje se posljedično rode najrazličitiji kreativni projekti mogu se uvjeriti svi pogledom na naš YouTube kanal i druge društvene mreže na kojima smo vrlo aktivni. Naime, prije nekoliko godina smo snimili pravi humoristični kratkometražni film, već naredne godine božićno-novogodišnju band-aid pjesmu, a potom za Novu 2016. plesali na ledu. Iste godine smo na turneji s ostalim gostujućim državama snimili međunarodni upisni promo video, te zime i tada popularni mannequin challenge, a zadnje proizašlo iz kreativne radionice je bio promotivni video-spot „U Jedinstva“, kao obrada pjesme „Lovrinac“ splitske rap-grupe Dječaci koji je dosad koji je kumulativno pogledan više od 100 tisuća puta s preko 200 dijeljenja.

Stavljajući ponovno u fokus proslavu stogodišnjice, želimo naglasiti da je za svečani rođendanski koncertu, iz repertoara od 13 koreografija pomno je izabrano njih 12, među kojima su i koreografski klasici poput Vrličkog kola Branka Šegovića ili Prigorskih plesova Zvonimira Ljevakovića, a splitskoj publici ćemo premijerno prikazati i nekoliko posve novih, za ovu priliku posebno postavljenih koreografija.

U dvosatnom koncertnom programu koji će biti podijeljen u dva dijela, u tih 12 koreografija i nekoliko međutočaka, na pozornici Spaladium Arene će se izmijeniti gotovo 250 izvođača svih sekcija i generacija društva kroz folklorni ansambl, mandolinsko-tamburaški orkestar, školu folklora i veteranske sekcije uz glazbeno-vokalne goste: orkestar zbor HNK-a Split te Glazbu Split, ali i još poneke koje ćemo ostaviti da otkrijete sami.

Sve navedeno uz sistematične višemjesečne pripreme garancija su velikog kulturnog događaja za konac godine u Splitu koji se ne propušta. Ulaznice su dostupne na prodajnim mjestima Dancing Bear, Tisak Media i caffe bar Plava kava na Poljudu te online u sustavu Adriaticket i Croatia Tickets. Poseban obiteljski grupni popust u sustavu Adriaticketa ostvaruje se kupnjom 5 ulaznica pri čemu se jedna dobiva gratis. Koncert će se održati u subotu, 14. prosinca u Spaladium Areni u 19:30 sati, pa stoga ovim putem pozivamo sve naše sugrađane i prijatelje društva da svojim dolaskom uveličaju ovu kulturno-umjetničku manifestaciju i tako pomognu stvaranju pozitivne slike o vrijednosti tradicijske kulture i hrvatske povijesne baštine koju ljubomorno čuvamo punih 100 godina. Krenimo zajedno u naše novo stoljeće – jednom se slavi prvih sto!

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More